V Petite France Boulangerie začali nabízet dva druhy semínkových chlebů Fit a Sun. Není v nich žádná mouka ani droždí a tvoří je jen směs semínek spojená včelím medem. Nový je i chléb s velkým podílem kukuřičné mouky pro ty, kteří nechtějí organismus zatěžovat lepkem. Milovníci sladkostí pak ocení smetanový dort Monaco s lesním ovocem, borůvkový cheescake a bezlepkový čokoládový fondán s mandlemi.
Při pečení veškerých produktů pekárna nepoužívá předem hotové směsi, chemii ani dopékané polotovary. Vše se tu vyrábí ručně a na pultě je denně čerstvé. To se tedy týká i novinek – zdravých chlebů. „Češi jsou chlebový národ a na jeho kvalitu si velice potrpí. Rádi zkoušejí všelijaké nové chutě a mnohem víc než dřív se zajímají i o složení chleba a jeho výrobu – jestli je opravdu čerstvý a zdravý,“ říká Jan Ivanco, majitel pekařství a cukrářství Petite France.
Se semínkovými chleby tu experimentovali několik měsíců. „Semínkový chleba Fit Bread je složený z různě namíchaných slunečnicových, dýňových a lněných semínek s přídavkem ovesných vloček, do chleba Sun Bread se míchá ještě naklíčená špalda a žito. Směs drží pohromadě díky medu, není v ní žádná mouka, a dokonce ani kvásek nebo droždí. Chleby samy o sobě ale sladké nejsou. Jsou jen pevnější a hutnější než klasické chleby pšeničné či žitné, takže se na ně skvěle hodí třeba lehké slané pomazánky a k zasycení stačí i menší krajíček,“ líčí Ivanco.
Med jako pojivo podle něj pouze podporuje přirozeně nasládlou chuť semínek, které obsahují vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a spoustu dalších stopových prvků a vitamínů. Trendu zdravého pečení vyhovuje i lehký kukuřičný chléb, který je zas výjimečný svojí vůní.
Sladká ovocná sezóna
Vedle pekařů na jaře zaexperimentoval i šéfcukrář Petite France Jaroslav Béza, který na jaro a léto připravuje nové dorty. Nabídku tak už rozšířil lákavý smetanový dort Monaco s lesním ovocem, borůvkový cheescake a bezlepkový čokoládový fondán s mandlemi. „Se začátkem sezóny ovoce budeme využívat maximálně dostupné ovoce, od jahod přes broskve, meruňky a další, zkrátka vše, co Česká země dá,“ prozrazuje Béza.
Malé pekařství a cukrářství Petite France se jinak zaměřuje na pochoutky podle tradičních francouzských receptů a je jedinou řemeslnou pekárnou s touto specializací u nás. Pekárnička začínala skromně, ale dnes si na jejích dobrotách pochutnávají hosté pětihvězdičkových hotelů, návštěvníci farmářských trhů i zákazníci kamenného obchodu v Myslíkově ulici. A co nestihnou sníst lidé, to potěší zvířata: chlebem a pečivemz předchozího dne zásobuje pekárnička už pátým rokem lesníky, kteří jimi krmí divokou zvěř v chuchelských lesích.
Petite France Boulangerie & Patisserie, Myslíkova 22, Praha 2, otevřeno denně 8-20 hodin
Text: Michaela Rochovanská
Foto zdroj: Petite France Boulangerie & Patisserie