Jakmile si i Češi zamilovali sladké barevné skořápky slepované lahodnými náplněmi, přicházejí i k nám zcela nové chutě těchto vyhlášených francouzských laskomin. Jde o sladko-slané makronky dochucené slaným karamelem a lupínky pravé mořské soli.
Ty doplňují oblíbenou chuť bílé či tmavé čokolády, banánového a kaštanového pyré, arašídového krému nebo kávy. „Sladké opojení podtržené špetkou mořské soli je opravdu luxusní kombinací a stojí zato je vyzkoušet,“ říká Jan Ivanco, majitel pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie v Myslíkově ulici na Praze 2.
Od dnešního dne zde začínají nabízet sladko-slané makronky jako první u nás. Oslaví tak nejen svatého Valentýna, ale i rok od otevření obchodu. S banánovými, kaštanovými, arašídovými či kávovými makronkami s pikantním slaným „dozvukem“ si tu ale můžete rozsvítit i další dny: třeba Mezinárodní den makronek, který si milovníci tohoto dezertu připomínají vždy 20. března. Jeden kus tu koupíte za 35 korun.
Návyková lahůdka
Slaný karamel patří k „návykovým“ lahůdkám a lze mu podlehnout podobně jako třeba olivám, ústřicím, lanýžům či pravému šampaňskému. „Sladko-slané makronky se na jazyku rozplynou současně hned ve dvě ze čtyř základních chutí, které naše chuťové buňky rozeznávají: sladkou i slanou. Právě proto se tahle nevšední kombinace stala ve světě hitem,“ vysvětluje Ivanco, jehož pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie již pět let přichází s vyhlášenými francouzskými delikatesami.
Ivanco se svými cukráři a pekaři už před pěti lety vsadil na ruční výrobu čerstvého zboží podle tradičních francouzských receptů. „Lidé makronky vyhledávají nejen proto, že dobře vypadají, ale pokaždé i jinak chutnají.“
Do Petite France Boulangerie & Patisserie můžete zajít denně, a to od 8 do 20 hodin.
Text: Michaela Rochovanská