Kdo by neznal vítěze televizního soutěžního pořadu MasterChef Česko roku 2020? Neustále se usmívající čtyřiatřicetiletý sympaťák Roman Staša ukázal svůj velikonoční mazanec a rovnou se podělil o recept. Vyzkoušíte ho?
Hokejka, kuchař, trenér, běžec, cestovatel a bůhví co ještě. Takto se prezentuje Roman Staša, kterého momentálně můžete vídat jako moderátora Víkendové Snídaně na TV Nova. Chtěli byste si podle něj udělat nějakou dobrotu? A co třeba mazanec, když už máme ty Velikonoce?
Právě s mazancem má Roman Staša nejvíce spojené velikonoční období. „Jestli mám od dětství s něčím spojený Velikonoce, tak asi ještě víc než s pomlázkou a vajíčkama, tak je to mazanec s domácí marmeládou,“ nechal se slyšet na své sociální síti, na níž se zároveň podělil o recept.
Na mazanec podle Romana Staši potřebujete:
• 350 g hladké mouky
• 150 ml mléka
• 85 g rozpuštěného vlažného másla
• 80 g cukru krupice
• 30 g rozinek naložených v rumu
• 45 g plátkovaných mandlí
• 7 g sušeného droždí
• 3 žloutky
• 2 lžíce vanilkové pasty
• 1 lžička citronové kůry
• 1 špetka muškátového oříšku
• 2 lžičky mleté skořice
• 2 lžičky zázvoru
• 1 vejce na potření se špetkou skořice (ať to má barvu a krásně to voní)
Do mísy dejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Vše společně promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu mléka a droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít – asi 15 až 20 minut.
Ke kvásku a mouce přidejte zbylé mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, mandle i rozinky.
Zpracujte hladké těsto (kdo má robota, použijte ho), zpracované těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout 90 minut.
Jakmile je mazanec vykynutý, potřete ho rozšlehaným vejcem se špetkou skořice a zasypte mandlemi.
Pečte v předehřáté troubě na 160 °C 45 minut.
Text: Michaela Rochovanská
Foto zdroj: Instagram