Hrdina gastronomie a postrach českých podniků opět na scéně! Tentokrát s novým pořadem Pohlreichův souboj restaurací, který ukuchtil společně s TV Nova. Trumfne Zdeněk Pohlreich svou zahraniční inspiraci?
Všemožné pořady o jídle mají u českých diváků úspěch, ať už MasterChef, Souboj na talíři nebo Prostřeno. Televize Nova letos uvede další. A tak se i české kulinární podniky budou bít o vítězství dle vzoru Ramsey’s Best Restaurant, který byl ve své domovině, Velké Británii, před lety velice populární.
Ty nejlepší tuzemské restaurace podobně jako jejich britské sestřenice předvedou nejen svůj kuchařský um, ale také své organizační schopnosti nebo schopnost práce pod stresem. Šéf si je hezky objede jednu po druhé, zhodnotí ze všech stran a rozebere na kousky, aby z nich vybral tu nejlepší.
Na obrazovky se tedy vrací (ne)oblíbený gurmán s jazykem ostrým jako břitva Zdeněk Pohlreich, kterého můžete znát třeba z Ano, šéfe!, ve kterém se české gastronomii snažil dát nějakou úroveň. Už 8. března ve 20:20 můžete poprvé zasednout před své televizory a s napětím začít v show Pohlreichův souboj restaurací sledovat, jak si české podniky povedou v této kuchařské soutěži. S předplatným na VOYO budete mít týdenní předstih.
Podniky v pořadu Pohlreichův souboj restaurací
Od každého radši dvakrát, stejně jako když Bůh vypravoval na cestu Noeho. Za každý typ kuchyně dva zástupci, ať už pojedeme do Ameriky, Itálie, nebo zůstaneme v naší sladké domovině.
TRADIČNÍ ČESKÁ KUCHYNĚ
Zájezdní hostinec U Jiskrů – nedaleko od Strakonic
Tradiční kuchyně, na kterou se sjíždí z celé republiky jako vosy na med, nabízí českou klasiku v podobě svíčkové nebo buchet přímo podle pana majitele.
Na Pašince – okraj Kutné Hory
Tahle malá hospůdka s dlouholetou tradicí za svůj um a vědění vděčí Rakousku, po kterém pan majitel cestoval. Je libo španělského ptáčka nebo výpečky?
ITALSKÁ KUCHYNĚ
Dejvická 34 – Praha
Držitel ocenění Michelin Bib si pro své zkušenosti zašel světa kraj, až do Itálie, jejíž pokrmy také servíruje. Zde na vás čekají pochoutky z mořských plodů, aromatických bylin, pasta i italské krémové rissotto.
Di Nuovo – Horní Jirčany
Když si dva kamarádi podají ruce, nemusí to vždy dopadnout katastrofou jako v případě Pata a Mata. Dvojice, která před pár lety otevřela svůj další podnik, tentokrát s vůní Itálie, žádní smolaři nejsou. Sází na domácí kuchyni a původní recepty.
MODERNÍ ČESKÁ KUCHYNĚ
Long Story Short – Olomouc
V prostorách Eatery & Bakery nabízejí kromě neformální atmosféry také skvěle vypadající jídlo. Připravují ho ze sezonních potravin, kromě těch z moravského regionu se zde potkáte i s těmi ze světa. Nabízí i čerstvě upečené pečivo, které si můžete vzít s sebou.
Sůl a řepa – Strakonice
Local, eco and bio. Tenhle podnik ví, co frčí. Že jede s proudem dokazuje spoluprací s lokálními farmáři, zahradníky a dalšími, ale i zero waste vařením s nádechem tradice – jeho nitro skrývá zavařovačky s různými fermentovanými či nakládanými poklady.
AMERICKÁ KUCHYNĚ
Obora – Poděbrady
Zkušenosti ze svých cest po USA se rozhodl přetavit do podniku, který nabízí nejen chutnou krmi, ale také náčiní k jeho přípravě. Vítejte v království Grill, ve kterém kromě jiných pochoutek nesmí chybět steak i pořádný hambáč.
Dock House – Praha
Klidná oáza, kde jsou splněna téměř všechna vaše přání. Mezí by tak měl být jen zákon. Taková je prezentace na webu. Jedno je však jisté. Pořádný flák masa vás zde čeká určitě.
ASIJSKÁ KUCHYNĚ
Dian – Praha
Do vínku sice dostali komplikace od sudičky jménem koronavirus, tím se ale toto duo nenechalo odradit. Dnes si tak zde můžete pochutnat na specialitách vietnamské kuchyně servírované tradičním způsobem.
Nha hai hanh – Praha
Velká láska přinesla spojení dvou kultur nejen na talíři. Za zrodem Domu u dvou cibulí, jak zní jeho český překlad opravdu stojí dvě cibule – manželé Cibulkovi, Čech a Vietnamka, kteří ctí tradici a sdílejí lásku k jídlu.
ZÁŽITKOVÁ KUCHYNĚ
Salabka – Praha
Držitel Michelina, který však nenosí nos nahoru a i když servíruje jídlo, které jako by zrovna „ukradl“ z focení pro food stylový časopis, dělá tak lidsky a s úsměvem na líci a neváhá vás přijít přátelsky pozdravit ke stolu.
Mace – Tábor
Z různých koutů světa dovezl pan Svatek ty nejlepší nápady až do Palcátu, a tak zde sice najdete českou kuchyni, ale v moderním pojetí, avšak regionální a vždy čerstvou.
Všechny pokrmy vypadají moc lákavě. Který podnik vyhraje Pohlreichův souboj restaurací?
Text: Markéta Zaoralová
Foto: Archiv Zdeňka Pohlreicha, Instagram, Facebook