Proti gustu žádný dišputát, praví se. TasteAtlas si ale řekl, že to neplatí a rozhodl se nenechat na žádném národu a jeho gastronomii nit suchou. Jak vypadá hodnocení světové kuchyně? Mezi nejhorší jídla se dostala i dvě česká.
Průvodce TasteAtlas neustále řeší, co je ještě ok, a co už ne. Rychle točí svá kola, zatímco jednou je nejhorší ruský salát Indigirka připravovaný ze syrových mražených ryb a cibule plus zálivky, o týden později, v nejaktuálnějším hodnocení, to „vyhrává“ Hákarl z Islandu, což je fermentované žraločí maso.
TasteAtlas je tvořen odborníky na gastronomii, kteří zcestovali světa kraj a vyznají se tak v tom, co se ještě dá pozřít. Kromě těch nejhorších žebříčků se dívají i světlejším směrem, tedy na nejchutnější jídla světa, ale o tom zase jindy.
Češi zabodovali
Také Češi se opět „vytáhli“. Na seznamu kulinářských hrůz se umístili hned dvakrát v první třicítce. Rýžový nákyp spoustu lidí nepřekvapí, pokud tedy neměli šikovnou maminku a jejich jedinou zkušenost tak představuje nevábná břečka školních jídelen. Připravit jej chutně je kumšt. Asi to bude stejné jako s milovníky a odpůrci krupice. Neexistuje nic mezi, bitva mezi jedním a druhým táborem zuří už léta. V případě rýžového nákypu je jasné, který z táborů vyhrál.
Co ale překvapit mohlo, je tradiční pokrm, bez kterého si mnoho českých rodin nedokáže přestavit svůj Štědrý večer. Ano, řeč je o rybí polévce. Skromný, leč pro mnoho strávníků chutný pokrm ze zbytků ryby k štědrovečerní večeři, trochy zeleniny a krutonků z opečené žemle nepřišel odborníkům dost nóbl.
Anebo zde má někdo averzi vůči rybím pokrmům?
Text: Markéta Zaoralová
Foto: Pixabay